Skip to content

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ των ΔΗΜΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ και ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ

07/05/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ των ΔΗΜΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ και ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ

και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

σχετικά με το σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄

«Η Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας,  καθώς και οι Πολιτιστικοί-Αθλητικοί Σύλλογοι και Φορείς των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λιδωρικίου και του Δήμου Βαρδουσίων, εκφράζουμε την απόλυτη και πλήρη αντίθεσή μας στην εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται προκλητικά η έδρα του Δήμου Δωρίδας από το Λιδωρίκι στο Ευπάλιο, αγνοώντας επιδεικτικά την ιστορική, γεωγραφική και κοινωνική προσφορά του τόπου μας για τους παρακάτω λόγους:

1. Το Λιδωρίκι από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους είναι πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της Δωρίδας, καθώς και πρωτεύουσα της πρώην επαρχίας Δωρίδος (η οποία ταυτίζεται γεωγραφικά με τον προτεινόμενο Δήμο Δωρίδας) επί 177 χρόνια (από το 1833), ενώ υπήρξε και έδρα Επισκοπής για 1.000 χρόνια.

2. Το Λιδωρίκι είναι η μεγαλύτερη τοπική κοινότητα στο νέο Δήμο Δωρίδας με πληθυσμό (κατά την τελευταία απογραφή 881 κατοίκους, ενώ το Ευπάλιο-μαζί με τον οικισμό του (Γρηγορίτικα)- έχει πληθυσμό 762 κατοίκους.

3. Το Λιδωρίκι ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και προήχθη τιμητικά σε Δήμο Λιδωρικίου, πολύ πριν την εφαρμογή του σχεδίου ΄΄ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ΄΄, με το οποίο παρέμεινε Δήμος με έδρα το Λιδωρίκι, συνενούμενος με 17 ορεινές κοινότητες.

4. Αγνοείται η προσφορά της περιοχής μας στο κοινωνικό σύνολο, (ταμιευτήρας ΕΥΔΑΠ τεχνιτής λίμνης Μόρνου με πολλά περιοριστικά μέτρα ανάπτυξης αλλά χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή μας, φυλακές υψίστης ασφαλείας Μαλανδρίνου, ανοχή εξορύξεων κοιτασμάτων  βωξίτη χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος), και αντί επιβράβευσης η πολιτεία θέλει να μας υφαρπάξει προκλητικά και την έδρα του Δήμου Δωρίδας.

5. Η πρόταση του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ για μεταφορά της έδρας του Δήμου, αγνοεί το γεγονός πως με την επιλογή του Ευπαλίου ως πρωτεύουσας του Δήμου Δωρίδας, μεταφέρεται η έδρα του Δήμου από το κέντρο της Δωρίδας, που είναι το Λιδωρίκι, σε μία πόλη στην άκρη του Νομού και πλησίον μάλιστα ενός αστικού κέντρου όπως είναι η Ναύπακτος, τη στιγμή μάλιστα που λόγω της πολεοδομικής ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης, το Ευπάλιο φαντάζει ως προάστιο της Ναυπάκτου. Εξάλλου όπως είναι γνωστό το Ευπάλιο επιζητούσε τη συνένωση του με τη Ναύπακτό. 

Αγνοεί επίσης το γεγονός πως η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Νομού και κυρίως του Δήμου Ευπαλίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η περιοχή «φιλέτο» του Νομού Φωκίδας (ιδίως μετά τη κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) είναι δεδομένη.

Αντιθέτως με την απομάκρυνση της έδρας του Δήμου από το Λιδωρίκι, μπαίνει ταφόπλακα στα όποια σχέδια ανάπτυξης του ορεινού όγκου και μεταξύ των άλλων θα προκαλέσει οικονομικό μαρασμό, με επακόλουθο την φυγή και των εναπομεινάντων νέων της περιοχής μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα την ερήμωση της Ορεινής Δωρίδας, πράγμα το οποίο αντιτίθεται στη φιλοσοφία του σχεδίου ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄.

6. Είναι απορίας άξιο (και μας γεμίζει ερωτηματικά), το να εγκαταλείπεται μία πόλη όπως το Λιδωρίκι, με πλήρη διοικητική υποδομή {Δημαρχείο, Δασαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα (το οποίο εποπτεύει και τις φυλακές Μαλανδρίνου), Εθνική και Αγροτική Τράπεζα, Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΚΕΠ, ΕΛΤΑ Κλιμάκιο Πυροσβεστικής, Ειρηνοδικείο Αρχαιολογικό Μουσείο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΟΥ (στην οποία συστεγάζεται η ταμιακή υπηρεσία του Δήμου Λιδωρικίου, από τις οποίες εξυπηρετούνται οι Δήμοι Βαρδουσίων, Τολοφώνα και Καλλιέων}, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (σε μία περίοδο δημοσιοοικονομικής κρίσης), προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη διοικητική οργάνωση της  νέας έδρας του Δήμου (καθότι το Ευπάλιο δεν διαθέτει δημόσιες υπηρεσίες, αλλά εξυπηρετείτε από τις υπηρεσίες της γειτονικής Ναυπάκτου).             

Για όλους τους ανωτέρω λόγους πιστεύουμε πως ο νέος Δήμος Δωρίδας με έδρα το Λιδωρίκι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία και ενίσχυση ενός κέντρου με έμφαση της ανάπτυξης στην περιφέρεια, με κοινές δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από την ύπαρξη των ορεινών όγκων της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, των δασών, της λίμνης του Μόρνου και της παραλιακής ζώνης, που είναι και ο στόχος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη  μετακίνηση της έδρας του Δήμου Δωρίδας από το Λιδωρίκι, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του Δήμου Λιδωρικίου και των δημοτών του. 

Ο αγώνας θα είναι συνεχής ώστε να παραμείνει η έδρα του Δήμου Δωρίδας, στο ιστορικό και μαρτυρικό Λιδωρίκι.».  

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ

1.     ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

2.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΟΡΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

3.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Ο ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΣ»

4.     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ

5.     ΕΝΩΣΗ ΔΑΦΝΕΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ-1935

6.     ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ

7.     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΩΤΩΝ

8.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΚΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

9.     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΗΜΑΤΙΩΤΩΝ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ»

1.      ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

2.      ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ

3.      ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ «Ο ΑΕΤΟΣ»

4.      ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Η ΓΚΙΩΝΑ»

5.      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

6.      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ «Ο ΦΥΣΚΟΣ»

7.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ»

8.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΡΙΘΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

9.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

1.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ»

2.      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΩΤΑΙΝΙΩΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

3.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

4.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

5.      ΕΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ

6.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ

7.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

8.      ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ  

(amygdalia)

-Αστραπόγιαννος

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: