Skip to content

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

19/05/2012

**ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ…ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ, ΜΗ ΠΑΘΟΥΜΕ …ΤΑ ΙΔΙΑ**

ΠΕΡΑΜΑ: DEFAULT Ο ΔΗΜΟΣ, ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Λίγο πριν από την επίσημη χρεοκοπία (default) βρίσκεται ο Δήμος Περάματος, δίνοντας στην ουσία το «σύνθημα» και για άλλους δήμους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση. Για την ακρίβεια, ο τέταρτος πιο χρεωμένος δήμος της χώρας, που έχει συνολικά χρέη σε προμηθευτές, δάνεια και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από40 εκατευρώ, εδώ και πέντε ημέρες έχει σταματήσει να καταβάλει ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων του και αν δεν καταφέρει να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα λόγω οφειλών άνω των 8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό.

«Χρωστάω σε όποιον μιλάει ελληνικά. Μετά τις εκλογές, να δούμε τι θα γίνει και τι θα «κάτσει», θα πάω να καταθέσω τα κλειδιά και θα πω: «Πάρτε τα και δουλέψτε το δήμο μόνοι σας. Διοικήστε τον, αν μπορείτε. Πληρώστε τους εργαζομένους. Πληρώστε τα χρέη…» Μας είχαν πει ότι θα μας δώσουν από τα παρακρατηθέντα ένα ποσό να τα δώσουμε στο ΙΚΑ για να πάρουμε ενημερότητα, για να μπορέσουμε να κινηθούμε, αλλά καμιά… απόκριση. Ούτε καν ξέρουμε που είναι αυτά τα χρήματα, ούτε ξέρουμε αν θα μας τα δώσουν. Ψέματα και παραμύθια. Δεν πάει άλλο η κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά σεσυνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Παντελής Ζουμπούλης.

Και πως να πάει όταν ο δήμος λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας δεν μπορεί να εισπράξει οφειλόμενα για να καταβάλει τουλάχιστον τους μισθούς, ενώ στο λογαριασμό του έχει μόλις 30.000 ευρώ, καθώς από τα… 100.000 ευρώ ιδιώτης κατέσχεσε τα 70.000 ευρώ λόγω χρεών (το Πέραμα χρωστά 20 εκατ. σε προμηθευτές εκ των οποίων η πλειονότητα είναι στην πόλη).

Όσο για τη φορολογική ενημερότητα; Αυτή προς το παρόν δίδεται, καθώς ο δήμος χρωστά περίπου 300.000 ευρώ, και η εφορία είναι πιο ελαστική επειδή είναι ΟΤΑ (δημόσιος οργανισμός).

Το πρόβλημα με τα δάνεια και τα χρέη στα Ταμεία

Τα δάνεια που πήραν οι προηγούμενες Διοικήσεις Γιάννη Γλύκακαι Γιάννη Λαγουδάκου, ύψους 13 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά έχουν «καπελώσει» τη λειτουργία του δήμου, καθώς περίπου σε 400.000 τακτική επιχορήγηση έχει 290.000 τοκοχρεωλύσια. Και δεν είναι μόνον αυτό… Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Νίκο Νικολαΐδη, δεν κατέβαλαν καθόλου αποδόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο το ΙΚΑ είναι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, και μαζί με τα χρέη στα υπόλοιπα Ταμεία φτάνουν περίπου στα 8 εκατ.). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι παρακρατήσεις των εργαζομένων από τα δάνειά τους δεν αποδίδονταν.

«Τώρα, με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, που ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2011, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε τα παλαιά, τα μη καταβεβλημένα, μαζί με τα καινούργια. Πρόβλημα!», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, και συμπληρώνει: «Εμείς, όμως, δεν έχουμε να δώσουμε. Κάναμε δύο-τρεις φορές ρυθμίσεις με το ΙΚΑ, αλλά πλέον δεν μπορούμε να το τηρήσουμε. Δεν έχουμε. Αδυνατούμε».

Το αποτέλεσμα είναι να μη δίνει το ΙΚΑ ασφαλιστική ενημερώτητα στο Δήμο Περάματος, ο οποίος δεν μπορεί να εισπράξει τα περίπου 800.000 ευρώ από το Σύνδεσμο των σκουπιδιών, 250.000 ευρώ από το τέλος των παιδικών σταθμών, ούτε 50.000 ανταποδοτικό τέλος καυσίμων που είναι από το ΥΠΕΚΑ.

«Πάμε για λουκέτο»

Εάν δε γίνει γρήγορα η λεγόμενη επιμήκυνση, ώστε να μειωθούν τα τοκοχρεωλύσια από 290.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ το μήνα, πράγμα που θα δώσει «ανάσα» στο δήμο, «πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα βιωσιμότητας του δήμου, πάμε προς λουκέτο», σημειώνει ο γενικός.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Περάματος για τη ρύθμιση έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο το απέστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τελικό έλεγχο, και από εκεί να επιστραφεί στο υπουργείο και το δήμο, ώστε να πάρει το «δρόμο» προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: