Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κονδύλια 16,3 δισ. Ευρώ φέρνει στην Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς από την Ε.Ε.

09/02/2013
tags:

 

902BBADDC5F8D44059E29A769B114F23Με θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, έληξε η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα εξασφάλισε το ποσό των 16.3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ προβλέπονται ακόμα 2 δισ. ευρώ από τη ρήτρα αναθεώρησης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται απόλυτα θετική για τη χώρα μας, με τις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά να πιάνουν τόπο αφού το αρχικό ποσό ήτα στα 11 δις ευρώ.

Θα δοθούν πολλά περισσότερα στην Ελλάδα, από ότι αρχικά υπολογιζόταν, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2014-2020, κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν».

«Η Ελλάδα παίρνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δις ευρώ μόνον από το καινούργιο ΕΣΠΑ συν 1,8 δις για αγροτική ανάπτυξη που μένουν αλώβητα και τα οποία την προηγούμενη φορά είχαν λογαριαστεί στο ΕΣΠΑ ενώ τώρα θα είναι επί πλέον των 14,5 δις. Συν 2 δις περίπου που αναμένεται να μας δοθούν από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας λόγω της μεγάλης μείωσης του Εθνικού μας Προϊόντος που έχει προκαλέσει αυτή η τεράστια κρίση στην Ελλάδα. Αυτά θα δοθούν μετά από διετία. Άρα συνολικά 14,5 συν 1,8 είναι 16,3 σίγουρα λεφτά και 2 δις, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, τα οποία είναι προβλεπόμενα να δοθούν μετά το τέλος του 2016», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, διευκρίνισε ότι «η Κομισιόν είχε προτείνει να δοθούν 11,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Στο προηγούμενο Συμβούλιο ήμασταν κοντά στα 14 δισ. όταν ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν κοντά στο 1 τρις. Η Ελλάδα κατάφερε να διεκδικήσει 14,5 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός για την Ευρώπη έπεσε ακόμα πιο κάτω από το 1 τρις, στα 950 δις».

Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές, τα χρήματα για την αγροτική ανάπτυξη συνολικά θα φτάνουν τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ πέρα από το συνολικό ύψος των χρημάτων συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων-

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: