Skip to content

Είμαστε ξεχασμένοι εμείς εδώ. Πολλά τα παράπονα από όλους τους Προέδρους Δήμου Δωρίδας.Καπεντζώνη… τι γίνεται ?

25/02/2013

Οι  Πρόεδροι του δήμου Δωρίδας τοποθετούνται

Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου
 
Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου – Δημήτρης Δημόπουλος
«Αυτό δεν είναι δήμος, είναι κωλοχανείο»
 
Πολύ δυσαρεστημένος από τη Δημοτική Αρχή, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου κ. Δημήτρης Δημόπουλος, ο οποίος με ιδιαίτερα «αιχμηρά» λόγια, τονίζει πως δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως στο χωριό του. «Αυτό δεν είναι δήμος, είναι κωλοχανείο. Θέλουνε «κλωτσιές» δήμαρχος και αντιδήμαρχοι», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει πως ακόμα και στην καθημερινότητα της Τοπικής Κοινότητας, συντηρεί στην ουσία το χωριό από την τσέπη του. Ο ίδιος επεσήμανε σε δηλώσεις του, πως εφόσον δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και του 2012, αναγκαστικά θα προτείνει τα ίδια. Κλείνοντας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή τόσο τα χωριά όσο και ο δήμος βρίσκονται υπό το μηδέν. Αξίζει να αναφέρουμε πως μερικά από τα έργα που είχε εντάξει η Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου στο περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι οι υψομετρικές μελέτες οδών – σύνταξη πινάκων εφαρμογής προϋπολογισμού 9.523,10 ευρώ, η μελέτη για τοπογραφικές εργασίες για πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως προϋπολογισμού 9.349,96 ευρώ, καθορισμός Ρ.Γ. οδού Θράκης προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, η αισθητική αναβάθμιση κεντρικού δρόμου από δημοτικό σχολείο -τρυπητή (βελτιώσεις πεζοδρομίων-ασφαλτόστρωση) προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου – Δημήτρης Λακουμέντας
«Πολλά έπρεπε να γίνουν αλλά τελικά δεν έγιναν»
«Δυστυχώς για τρίτη χρονιά καταθέτουμε το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα», τονίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου κ. Δημήτρης Λακουμέντας, επισημαίνοντας πως δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο από αυτά που είχαν προτείνει το 2011 και το 2012. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως έπρεπε να είχαν γίνει κάποια πράγματα στο χωριά, τελικά όμως δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα από τα προγραμματισμένα. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε γενικές γραμμές υπάρχει καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, έχει όμως πολλά παράπονα σε ότι έχει σχέση με τα έργα. Μερικά από τα έργα που είχε εντάξει η Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου στο Τεχνικό της Πρόγραμμα είναι η κατασκευή τεχνικών έργων άρδευσης προϋπολογισμού 2.200 ευρώ, η αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου πεδινών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα προϋπολογισμού 7.000,00 ευρώ, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βελτίωσης εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων προϋπολογισμού 4.800 ευρώ, μελέτη αρχιτεκτονική κατασκευής πεζοδρομίων προϋπολογισμού 1.200 ευρώ, τοπογραφική μελέτη Ρ.Σ. και σύνταξη πράξης αναλογισμού οδού 28ης Οκτωβρίου προϋπολογισμού 6.500 ευρώ, επισκευή κλίματος προς το κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου προϋπολογισμού 7.000 ευρώ και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Γυμνασίου – Λυκείου προϋπολογισμού 7.000. Να σημειώσουμε πως ο κ. Λακουμέντας αναμένεται να τεθούν προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 όλα τα έργα, που είχαν συμπεριληφθεί στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και του 2012, αφού δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από αυτά.
Τοπική Κοινότητα Μαλαμάτων – Παναγιώτης Καραδήμας
«Η Δημοτική Αρχή δεν ακούει τα τοπικά και τους Προέδρους»
Παράπονα για τα έργα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλαμάτων κ. Παναγιώτης Καραδήμας, υποστηρίζοντας πως στο χωριό του δεν έχει «πέσει» ούτε ένα ευρώ από το Δήμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν και το 2011 είχε συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας κάποιες ασφαλτοστρώσεις, τσιμενταύλακες, φρεάτια και την αναβάθμιση εξωτερικών υδραγωγείων, τελικά κανένα από αυτά τα έργα δεν εκτελέστηκε κι έτσι μεταφέρθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, όπου πάλι δεν έγινε τίποτα. Έτσι για το 2013 θα κατατεθούν πάλι τα ίδια έργα. Ο κ. Καραδήμας τόνισε ακόμα πως η Δημοτική Αρχή δεν ακούει τα τοπικά συμβούλια και τους Προέδρους και ενεργεί μόνη της, δείχνοντας έντονο τον προβληματισμό του για τα ανεκτέλεστα έργα. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα επισημαίνει πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ξεκαθαρίζει όμως πως ο Δήμος είναι απαραίτητο να στέλνει συχνότερα τους εργάτες καθαριότητας στα χωριά.
Τοπική Κοινότητα Μανάγουλης – Βασίλης Καραμπάρμπας
«Πάμε πολύ καλά και στα έργα και στην καθημερινότητα»
 
Φανερά ευχαριστημένος τόσο στα έργα όσο και στην καθημερινότητα, εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μανάγουλης κ. Βασίλης Καραμπάρμπας. Όπως τονίζει στην εφημερίδα μας, κατά τη διετία 2011 – 2012 υλοποιήθηκαν δύο ασφαλτοστρώσεις στην παραλία της Χιλιαδούς, πραγματοποιήθηκε μονοδρόμηση και σηματοδότηση στο οικισμό της Χιλιαδούς, κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν δύο παιδικές χαρές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες το αργότερο, η αναβάθμιση 100 μέτρων στο αποχετευτικό δίκτυο. Στον προγραμματισμό του 2013 έχει προτείνει στη Δημοτική Αρχή τέσσερα νέα έργα, την τοποθέτηση ασφαλτοτάπητα 300 μέτρων εντός του οικισμού, τον φωτισμό στην παραλία της Χιλιαδούς επειδή είναι ελλιπής, την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων από την Μανάγουλη μέχρι τον οικισμό Κουτσούμια και την αλλαγή φωτισμού (κολώνες) εντός του οικισμού της Μανάγουλης. Και στην καθημερινότητα όμως η Τοπική Κοινότητα Μανάγουλης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος, διαθέτει δικά του μηχανήματα. Αναφορικά με το σημαντικότερο τουριστικό κομμάτι της Κοινότητας – την παραλία της Χιλιαδούς – ο κ. Καραμπάρμπας τονίζει πως γίνονται ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες καθαρισμός, ενώ το καλοκαίρι από τις 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι, βρίσκεται καθημερινά υπάλληλος του δήμου εκεί και καθαρίζει. Παράλληλα σημειώνει πως στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνουν δενδροφυτεύσεις φοινίκων στη Χιλιαδού ενώ θα τοποθετηθούν δέντρα ύψους 2,50 – 3,00 μέτρων και εντός του οικισμού. Σε ότι αφορά το χρόνιο πρόβλημα με την πίεση του νερού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης, ξεκαθαρίζει πως μέχρι το Πάσχα θα έχει λυθεί κι έτσι τη θερινή σεζόν που έρχεται δεν θα σημειωθούν προβλήματα. Κλείνοντας υποστήριξε πως πρέπει και οι Πρόεδροι από την μεριά τους στο μέτρο που μπορούν να βοηθούν σε όλους τους τομείς, και να κυνηγούν συνεχώς έργα για τις Κοινότητές τους.
Τοπική Κοινότητα Σεργούλας – Γιάννης Λουκόπουλος
«Αν λάβουμε υπόψη την περίοδο κρίσης που διανύουμε, έχουν γίνει έργα στην Κοινότητα μου»
Λόγω οικονομικής κρίσης τα έργα σαφώς είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές, θεωρώ όμως ότι έχουμε πάει καλά σαν Κοινότητα και έχουν γίνει έργα», επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σεργούλας κ. Γιάννης Λουκόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 είχε εντάξει κάποια μικροέργα, ωστόσο πολλά από αυτά δεν έγιναν λόγω της δύσκολης μεταβατικής περιόδου από Καποδίστρια σε Καλλικράτη. Το 2012 ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο για την Κοινότητα, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, όπου έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες και αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά τον βιολογικό καθαρισμό επεσήμανε πως έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ενώ οι τομείς της ύδρευσης, του φωτισμού και της καθαριότητας λειτούργησαν και τις δύο προηγούμενες χρονιές καλά. Για το 2013 ο κ. Λουκόπουλος έχει προτείνει έργα όπως αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πηγής Φλέβας (να γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων), ενέργειες για την αντιπλημμυρική προστασία της παραλίας από τα ποτάμια και τη θάλασσα, τοποθέτηση τοιχίων και προστατευτικών μπαρών στη Σεργούλα καθώς και διάφορες αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στην παραλία. Κλείνοντας ο Πρόεδρος τόνισε πως η Τοπική Κοινότητα Σεργούλας έχει ένα πλεονέκτημα σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά λόγω των ανεμογεννητριών, όπου από αυτά τα χρήματα φέτος πρόκειται να γίνει ασφαλτόστρωση 1.100 μέτρων περίπου, σε δύο σημεία.
Τοπική Κοινότητα Τρικόρφου – Σπύρος Κακογιάννης
«Χρειάζεται αλλαγή το δίκτυο ύδρευσης. Τίθεται θέμα υγείας πλέον»
 
Ιδιαίτερα προβληματισμένος με το δίκτυο ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Τρικόρφου εμφανίζεται ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Κακογιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. Να σημειώσουμε πως το δίκτυο είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες, όμως το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός, πως εδώ και σαράντα χρόνια που κατασκευάστηκε δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο Πρόεδρος να τίθεται θέμα υγείας των κατοίκων. Αν και το έργο της ύδρευσης το είχε εντάξει και στα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και του 2012, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, κι έτσι για το 2013 είναι το πρώτο και σημαντικότερο έργο που θέτει προς υλοποίηση. Τόσο το 2011 όσο και το 2012 ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρικόρφου είχε εντάξει κάποια μικρά έργα, όπως τον επαρχιακό δρόμο, την παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου, κάποιες ασφαλτοστρώσεις και εργασίες στην καινούρια πτέρυγα του νεκροταφείου, κανένα όμως από αυτά δεν έγινε. Ο κ. Κακογιάννης επισημαίνει ακόμα πως αν και έχει κατασκευαστεί η δεξαμενή της ύδρευσης, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμα και κανείς από τη Δημοτική Αρχή δίνει απαντήσεις και δεν ενημερώνει τους κατοίκους. Σχολιάζοντας την καθημερινότητα ο υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ σε ότι αφορά την καθαριότητα τονίζει πως ο εργολάβος που την έχει αναλάβει είναι πολύ τυπικός στις υποχρεώσεις του.
Τοπική Κοινότητα Ποτιδάνειας – Μιλτιάδης Κατσίκας
«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Παλιότερα λύναμε έστω κάποια καθημερινά προβλήματα»
 
Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Ποτιδάνειας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Κάτσικα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο, κάτι που θεωρεί δικαιολογημένο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι δεν λύνονται τα απλά καθημερινά προβλήματα του χωριού. Ο ίδιος υποστηρίζει πως εδώ και 23 χρόνια που βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει ξανασυναντήσει παρόμοια κατάσταση, ξεκαθαρίζοντας πως η καθημερινότητα δεν είναι καλή, μιας και τα προβλήματα δεν λύνονται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται. Σε ότι αφορά τα έργα επισημαίνει πως το 2013 θα καταθέσει το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα με τα δύο προηγούμενα έργα μιας και δεν υλοποιήθηκε τίποτα. Πιο συγκεκριμένα θα προτείνει την ανακατασκευή της κεντρικής μάντρας στο προαύλιο της εκκλησίας, την κατασκευή οχετού απορροής ομβρίων υδάτων, τη διαπλάτυνση του δρόμου (δεν έχει γίνει λόγω εργολάβου) ενώ θα προσθέσει ακόμη ένα έργο, τη διάνοιξη της κοινοτικής οδού προϋπολογισμού 14.000 ευρώ. Αναφορικά με την καθαριότητα της Κοινότητας, τονίζει πως λειτουργεί ικανοποιητικά, αφού κι εκεί υπάρχουν προβλήματα.
Τοπική Κοινότητα Μαραθιά – Παύλος Παγώνης
«Με τη Δημοτική Αρχή υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας»
 
Επικίνδυνο για την τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζει τον Καλλικράτη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθιά κ. Παύλος Παγώνης, ο οποίος επισημαίνει πως έχουν παραμεριστεί οι τοπικές κοινωνίες και δεν εισακούεται πλέον η φωνή τοπικών κοινοτήτων.
«Πίστευα ότι τα χειρότερα η κοινωνία τα είχε δει επί Καποδίστρια, γιατί για 12 χρόνια ήταν σκέτος θάνατος. Με τον Καλλικράτη όμως, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και αυτό όχι τόσο για οικονομικά θέματα ή λόγω έργων. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι ότι ο Καλλικράτης ήρθε σαν κατακτητής, αψηφώντας τις τοπικές κοινωνίες και παραμερίζοντας τες, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο. Υπάρχει οικονομική δυσκολία, το βλέπουμε καθημερινά. Θα μπορούσαμε να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση όμως δεν εισακούονται καθόλου οι τοπικές φωνές και αυτό με ενοχλεί αφάνταστα. Κάποιοι σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, πράγμα πολύ επικίνδυνο. Με τη Δημοτική Αρχή υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και δεν έχουμε βρει ακόμα αυτή τη φόρμουλα αν κα έχουν περάσει δυόμιση χρόνια. Αυτό όμως συμβαίνει στους περισσότερους δήμους – τέρατα που δημιουργήθηκαν με τον Καλλικράτη», τονίζει ο κ. Παγώνης.
Τοπική Κοινότητα Δροσάτου – Κωνσταντίνος Αλεξανδρής
«Από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα εκτελέστηκε μόνο το 20%»
 
 
Σε ένα καλύτερο μέλλον ελπίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δροσάτου κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα έχει εκτελεστεί μόνο το 20% των έργων που είχαν ενταχθεί.
«Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και του 2012 δυστυχώς έχει υλοποιηθεί μονάχα το 20% και κυρίως έργα οδοποιίας. Σε γενικές γραμμές ελάχιστα πράγματα έγιναν στο χωριό. Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και ύστερα από τη γραπτή δέσμευση του Δημάρχου ότι θα γίνουν τα παλιά, έχω προτείνει να ενταχθούν πάλι κάποια σημαντικά έργα οδοποιίας, να κατασκευαστούν τοίχοι αντιστήριξης σε ορισμένα επικίνδυνα σημεία καθώς και να τοποθετηθούν κάποιες κολώνες φωτισμού στο χωριό. Στην καθημερινότητα δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε ήδη διευθετήσει κάποια πολύ σημαντικά θέματα, ωστόσο συνεχώς προκύπτουν ανάγκες, αλλά θεωρώ πως όλα είναι υπό έλεγχο. Η συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή, δεν είναι άριστη αλλά ούτε κακή. Καταλαβαίνω και ασπάζομαι τα οικονομικά προβλήματα, κατανοώ ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ελπίζω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα», επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρής.
Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας
 
Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας – Παναγιώτης Καπεντζώνης
«Έχουν γίνει αρκετά έργα. Θέλει κυνήγι για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα»
 
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Τοπικών Κοινοτήτων της Δωρίδας, στη Γλυφάδα, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Καπεντζώνης, έχουν γίνει έργα στο χωριό του, όπως για παράδειγμα η δημοτική οδοποιία, η κτηματογράφηση όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη, εργασίες στο κτίριο του ΚΕΠ (έργο που μπήκε στη θέση της επισκευής της στέγης του δημοτικού κτιρίου) καθώς και κάποιες παρεμβάσεις στην παραλία, όπου το χειμώνα αντιμετωπίζει η Κοινότητα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Ο κ. Καπεντζώνης επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι στην οργάνωσή του ενώ σε ότι αφορά την καθυστέρηση των έργων, θεωρεί πως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία. Ωστόσο όπως ο ίδιος αναφέρει για να «κερδίσει» ένας Πρόεδρος έργα χρειάζεται τρέξιμο και κυνήγι, κάτι που έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος ο κ. Καπεντζώνης, αν κρίνουμε από την ποσότητα έργων που έχουν προχωρήσει στη Γλυφάδα. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, τονίζει πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ότι σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά τα 5μηνα που έχει πάρει ο Δήμος. Κλείνοντας ανέφερε πως η συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου είναι άψογη.
Τοπική Κοινότητα Πενταπόλεως – Νίκος Γκόλφης
«Δεν προχωράνε τα έργα»
 
Αν και η συνεργασία μου στα προβλήματα της καθημερινότητας με τη Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε καλό επίπεδο, σε ότι αφορά τα έργα κάπου το χάνουμε», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πενταπόλεως κ Νίκος Γκόλφης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα, ενώ από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 έγιναν ελάχιστα έργα. Ο ίδιος τονίζει πως υπάρχει μεγάλο θέμα με τα έργα αφού δεν προχωράει σχεδόν κανένα. Ωστόσο στο καινούριο Τεχνικό Πρόγραμμα θα προτείνει σίγουρα την ένταξη κατασκευής κάποιων τοιχίων και την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων αλλά και δύο έργα που δεν προχώρησαν το 2012, που αφορούν στην ύδρευση της Κοινότητας.
Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας – Γιάννης Μπάκας
«Τα έργα μας βρίσκονται σε εξέλιξη»
 
Και στην Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Μπάκας, τα έργα βρίσκονται σε καλό δρόμο αφού τα περισσότερα είναι σε εξέλιξη. Αν και το 2011 δεν έγινε κανένα έργο και μεταφέρθηκαν στο επόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα, το 2012 ξεκίνησαν σχεδόν όλα και αυτή τη στιγμή εκπονούνται. Τα σημαντικότερα έργα του 2012 είναι η ανάπλαση της πλατείας Καλλιθέας και τσιμεντοστρώσεις στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 ο κ. Μπάκας έχει προτείνει να γίνουν κάποιες ακόμα τσιμεντοστρώσεις και επεκτάσεις φωτισμού στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Στα καθημερινά προβλήματα τώρα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας τονίζει πως γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντηρήσεις αγροτικών δρόμων και ποιμνιοστασίων ενώ καθαρίζονται συχνά και τα ποτάμια. Τέλος ανέφερε πως η Τοπική Κοινότητα δεν διέθετε κοιμητήριο το οποίο κατασκευάστηκε πέρσι, λύνοντας έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα του χωριού.
Τοπική Κοινότητα Πανόρμου – Ευθύμιος Φάκος
«Δεν έχουν γίνει πολλά έργα, αλλά μας είχε ενημερώσει ο Δήμαρχος για την κατάσταση»
 
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου κ. Ευθύμιος Φάκος, τόσο στα θέματα της καθημερινότητας, όσο και στα έργα, παρ’ ότι έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις στο χωριό του. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, είχε εξαρχής ενημερώσει τους προέδρους για την άσχημη οικονομική κατάσταση, και τους είχε επισημάνει πως τα δύο πρώτα χρόνια δεν θα γίνουν πολλά έργα. Ο κ. Φάκος επισημαίνει πως στα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα είχε εντάξει τον φωτισμό του κόμβου, κάποιες τσιμεντοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων και επεκτάσεις δικτύων. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 θα προτείνει όλα τα παλιά έργα, καθώς και τον βιολογικό της παραλίας Πανόρμου. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου τονίζει πως λειτουργούν όλα πολύ καλά.
Τοπική Κοινότητα Ελαίας – Πέτρος Πατρινός
«Φωνάζουμε μήπως γίνει κάποιο μικροέργο στο χωριό αλλά τίποτα»
 
Κανένα έργο από αυτά που είχαν ενταχθεί στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και του 2012 δεν έχει υλοποιηθεί στην Τοπική Κοινότητα Ελαίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του χωριού κ. Πέτρο Πατρινό, εκτός από μικρή τσιμεντόστρωση. Ο κ. Πατρινός είχε εντάξει από το 2011 τις εργασίες συντήρησης στο Κοινοτικό Κατάστημα, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, όμως σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του δημάρχου, περιμένει να ολοκληρωθεί φέτος. Εκτός από το Κοινοτικό Κατάστημα πρόκειται να εντάξει μερικές τσιμεντοστρώσεις ακόμα στο χωριό. «Φωνάζουμε συνεχώς μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάποιο μικρό εργάκι στο χωριό αλλά δεν γίνεται τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά τα καθημερινά θέματα του χωριού, τονίζει πως η Δημοτική Αρχή στέλνει εργάτες αραιά και που στην κοινότητα, με το ζόρι κάθε δεκαπέντε ημέρες. Στο κομμάτι της καθαριότητας, ο κ. Πατρινός ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν προβλήματα.
Τοπική Κοινότητα Τριζονίων – Δημήτρης Μπότης
«Ούτε η ΝΑΦ μας βοήθησε ποτέ, ούτε η ΠΕ Φωκίδας μας βοηθάει τώρα»
 
Έντονη κριτική στη στάση της πρώην ΝΑΦ και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας ασκεί ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τριζονίων κ. Δημήτρης Μπότης, ο οποίος επισημαίνει πως δεν βοηθιέται καθόλου από άλλους φορείς παρά μόνο από το Δήμο, που στηρίζει το νησί με κάθε δύναμη, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες.
«Ως χωριό μας αναλογούν ελάχιστα χρήματα, γύρω στις 8.000 με 10.000 ευρώ ετησίως, τα οποία όμως δυστυχώς δεν φτάνουν. Η Τοπική Κοινότητα Τριζονίων απαρτίζεται από τρεις οικισμούς και τα χρήματα όπως είναι φυσικό μοιράζονται. Το 2011 και το 2012 υλοποιήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα και με το παραπάνω, και αυτό το λέω γιατί η Τοπική Κοινότητα χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα χρήματα. Αυτό όμως δε σημάνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι και αυτό δεν το λέω για την Δημοτική Αρχή, η οποία μας έχει βοηθήσει και με το παραπάνω. Απλά τα χρήματα της ΣΑΤΑ είναι γεγονός ότι δε φτάνουν. Αν δεν σκύψουν στο νησί μας και άλλοι φορείς όπως η περιφέρεια δεν θα γίνει ποτέ τίποτα, γιατί πολύ απλά τα χρήματα του δήμου δεν φτάνουν. Οι δρόμοι μας είναι τριτοκοσμικοί. Για να περάσουν τα μηχανήματα με φέριμποτ, η δαπάνη αυτή μόνο ισούται με τη ΣΑΤΑ μας. Το νησάκι έχει τεράστια προβλήματα. Το λιμάνι είναι σα νεκροταφείο, η οδοποιία είναι σε κακά χάλια, ο βιολογικός έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ και χρόνια και εμείς ακόμα ψάχνουμε τη φόρμουλα για να γίνει η μελέτη. Τι να πρωτοκάνουμε με αυτά τα χρήματα; Για το 2013, έχω θέσει ως προτεραιότητες, τη βελτίωση του φωτισμού και των παιδικών χαρών, τη συντήρηση της πλατείας καθώς επίσης τη συντήρηση και μεταφορά του ηρώου σε καταλληλότερο σημείο. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα γιατί ούτε η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μας βοήθησε, ούτε η Περιφερειακή Διοίκηση τώρα μας βοηθά. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι έχουμε ζητήσει να γίνουν κάποιες μελέτες πυροπροστασίας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που χρειάζεται κάποια χρήματα, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Με τη Δημοτική Αρχή είμαι πολύ ευχαριστημένος. Λύνει πολλά προβλήματα της Τοπικής Κοινωνίας. Προσωπικά ο δήμαρχος ενδιαφέρεται πολύ για το νησί και ήταν ο μοναδικός που ασχολήθηκε και έλυσε ένα πρόβλημα ετών, και μιλάω για τη χωματερή των Τριζονίων που επιτέλους έκλεισε. Τα σκουπίδια μας μεταφέρονται πλέον σε ΧΥΤΑ χωρίς καμία επιβάρυνση είτε στη ΣΑΤΑ είτε με επιπλέον επιβολή τελών», σημειώνει ο κ. Μπότης.
 
Τοπική Κοινότητα Ερατεινής – Σταύρος Πολίτης
«Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί»
Για τα «σπασμένα» προηγούμενων Δημοτικών Αρχών μιλά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερατεινής κ. Σταύρος Πολίτης, ο οποίος επισημαίνει πως ο νέος δήμος αναγκαστικά πλήρωσε κάποια παλιά χρέη από το ΘΗΣΕΑ.
«Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί. Έχουμε ένα βασικό πρόβλημα με τον βιολογικό γιατί δεν επαρκεί η ΣΑΤΑ, όμως η τωρινή Δημοτική Αρχή αναγκαστικά πλήρωσε κάτι παλιά χρέη από το ΘΗΣΕΑ. Το 2011 έγιναν συνολικά τρεις μελέτες, οι δύο αφορούσαν στο σχέδιο πόλεως της Ερατεινής και η άλλη τη δεξαμενή. Παράλληλα έγιναν και κάποια έργα για τη διόρθωση του φωτισμού της παραλίας. Το 2012 είχαμε βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, την αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομίων προϋπολογισμού 21.000 ευρώ, το έργο αυτό δεν έγινε, όμως ο δήμαρχος έχει δεσμευτεί ότι θα εκτελεστούν όλα τα παλιά έργα. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 έχω εντάξει τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων. Κάποιες πλακοστρώσεις και τη συντήρηση του νέου κοιμητηρίου. Η καθημερινότητα σε γενικές γραμμές είναι καλή, χρειάζονται όμως περισσότερα χρήματα για να «κλείσεις τις πληγές» μίας Κοινότητας. Το νηπιαγωγείο για παράδειγμα χρειάζεται μία καινούρια αίθουσα. Αυτή τη στιγμή είναι στοιβαγμένα 40 παιδάκια σε ένα πολύ μικρό χώρο», τονίζει ο κ. Πολίτης.
Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου
 
Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλιάς – Θανάσης Χαϊδεμένος
«Δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα»
 
«Υπάρχει ένα απόλυτο κενό στα έργα», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμυγδαλιάς κ. Θανάσης Χαϊδεμένος, ο οποίος αν και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα του χωριού, αφού όπως τονίζει έχει άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, ωστόσο σε ότι αφορά τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Ο κ. Χαϊδεμένος προτίθεται να προτείνει τα ίδια έργα που είχε εντάξει στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011-2012 και πιο συγκεκριμένα τη συντήρηση δύο πηγών, τη συντήρηση του Κοινοτικού Καταστήματος, τη μετατροπή της αποθήκης (παλιός συνεταιρισμός) σε Μουσείου έκθεσης παλαιών αντικειμένων και την κατασκευή τοιχίων.
Τοπική Κοινότητα Βραΐλας – Θανάσης Γεωργουσόπουλος
«Δεν έχει γίνει τίποτα στο χωριό. Ο δήμαρχος λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα»
 
Θετικά κρίνει την συνεργασία του με την Δημοτική Αρχή Δωρίδας ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραΐλας κ. Θανάσης Γεωργουσόπουλος, ο οποίος τονίζει πως δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα και παράπονο. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο στην κοινότητα και από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα, ενώ «δικαιολογώντας» στην ουσία τον Δήμαρχο, υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν λεφτά στο Δήμο. Ο κ. Γεωργουσόπουλος στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 για την Κοινότητά του,. επιθυμεί οπωσδήποτε να δοθεί ένα τέλος στο έργο της ύδρευσης που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το χωριό, την επισκευή της παιδικής χαράς, κάποιες τσιμεντοστρώσεις και τοποθέτηση κολόνων φωτισμού.
Τοπική Κοινότητα Αβόρου – Γιάννης Δούκας
«Ο Δήμαρχος δεν μας έχει δώσει ούτε ένα ευρώ»
 
Μεγάλα παράπονα εκφράζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αβόρου κ. Γιάννης Δούκας, σχετικά με τα… ανύπαρκτα έργα στο χωριό του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στην Τοπική Κοινότητα, τονίζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του. «Ο Δήμαρχος δεν μας κοιτάει καθόλου εμάς εδώ», επεσήμανε ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει βουλιάξει ο δρόμος από το φράγμα μέχρι τον Άβορο, όπου έχει ζητήσει πολλές φορές να επισκευαστεί αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Παράλληλα τόνισε, πως έχει ζητήσει να τοποθετηθεί τοίχος αντιστήριξης από τη βρύση μέχρι την Εκκλησία αλλά ούτε και με αυτό έχει γίνει τίποτα, αν και είχε προγραμματιστεί επί Δημαρχίας Κουλούλα. Να σημειώσουμε ότι φέτος θα καταθέσει το ίδιο Τεχνικό Πρόγραμμα με το 2011 και 2012, το οποίο περιέχει μόνο τα δύο προαναφερόμενα έργα.
Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου – Θεοχάρης Μανιτάρας
«Δεν έχουμε αγγίξει ούτε το 4% των δύο προηγούμενων Τεχνικών Προγραμμάτων»
 
Χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα, πολύ πίσω όμως στα έργα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Πρόεδρος του Μαλανδρίνου για την Τοπική Κοινότητα που φιλοξενεί τις φυλακές, έχει 600 μόνιμους κατοίκους και θα έπρεπε να έχει μια άλλη αντιμετώπιση από τη Δημοτική Αρχή. Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κ. Θεοχάρης Μανιτάρας, ολοκληρώθηκαν κάποια έργα που είχαν «κληρονομηθεί» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως η διαμόρφωση κάποιων κοινόχρηστων χώρων και μίας πλατείας, ενώ το 2011 είχε εντάξει ως νέο έργο την αποκατάσταση των προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε. Το 2011 αποκαταστάθηκαν κάποιες βλάβες στον μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ τέθηκε ως προτεραιότητα να αντικατασταθεί το δίκτυο που φέρνει το νερό από το Μόρνο (σ.σ. από αυτό το δίκτυο παίρνει νερό η κοινότητα, οι φυλακές και τα σφαγεία). Ο κ. Μανιτάρας επεσήμανε ακόμα πως από τα δύο προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα δεν έχει γίνει ούτε το 4% των έργων. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλανδρίνου έχει εντάξει την μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, τη μουσειολογική μελέτη για τη λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου καθώς και κάποιες συντηρήσεις δημοτικών και αγροτικών δρόμων. Κλείνοντας ο κ. Μανιτάρας επεσήμανε πως το μοναδικό παράπονο που έχει είναι ότι δεν προχωράνε τα έργα, κάτι που τον προβληματίζει ιδιαίτερα αφού η Κοινότητα έχει ανταποδοτικά έσοδα γύρω στις 60.000 ευρώ και άρα οι κάτοικοι είναι αυτονόητο ότι περιμένουν να πέσουν κάποια χρήματα στο Μαλανδρίνο.
 Τοπική Κοινότητα Λιδωρικίου – Κώστας Κουτσούμπας – Δημοτικός Σύμβουλος
«Ας έρθει ο οποιοδήποτε να μου δείξει έστω και ένα μικρό έργο που να έχει γίνει»
 
Χειμαρρώδης και αποκαλυπτικός ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας κ. Κώστας Κουτσούμπας, μιλώντας για το χωριό του, ξεκαθαρίζει πως αυτά τα δυόμιση χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό έργο στο Λιδωρίκι από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή. «Ας έρθει ο οποιοσδήποτε να μου δείξει έστω ένα μικρό έργο. Δεν θα μπορέσει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνει πως δεν έχει γίνει καν συντήρηση στις δεξαμενές των ομβρίων για τα ζώα. «Το έχω επισημάνει, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Μπάμπη Πέτρου, ο οποίος μου απάντησε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Μα τι λεφτά χρειάζονται για να ξεβουλώσει κανείς με μια τσάπα μερικούς σωλήνες. Αστεία πράγματα», τόνισε ενώ συνεχίζοντα ανέφερε πως δυστυχώς ο κ. Πέτρου έχει αποφασίσει να εξυπηρετεί μόνο τους εν Αθήναις προερχόμενους και όχι αυτούς που μένουν στο Λιδωρίκι. «Ο κ. Πέτρου έχει αποφασίσει να προασπίσει το κομματικό και παραταξιακό συμφέρον, παρά το καλό της Κοινότητας», ανέφερε κλείνοντας.
Να σημειώσουμε ότι απευθυνθήκαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας, τόσο στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Μπάμπη Πέτρου, όσο και στους δύο Συμβούλους κ.κ. Ευσταθίου και Κουτσούμπα, ωστόσο κανείς δεν θέλησε να μας μιλήσει για τα έργα που έχουν ή δεν έχουν γίνει στο χωριό τους.
Τοπική Κοινότητα Δωρικού – Χρήστος Δούκας
«Θέλω να προχωρήσουν τα τρία έργα που είχα βάλει το 2011 και το 2012»
Αν και τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιήθηκαν τα έργα που είχε εντάξει στα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και 2012, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δωρικού ελπίζει πως φέτος θα προχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα στα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα είχε εντάξει την συντήρηση του Κοινοτικού γραφείου και τη επισκευή της μάντρας του νεκροταφείου, ενώ για το 2013 θα εντάξει και την μάντρα της εισόδου του χωριού. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν αυτά τα τρία έργα, όμως η ενημέρωση που είχε τα προηγούμενα χρόνια από τη Δημοτική Αρχή, ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Σε εκ νέου επικοινωνία που είχε ωστόσο με το Δήμαρχο, φάνηκε πως προτίθεται να προχωρήσει όλα τα παλιά έργα. Σε ότι αφορά τα καθημερινά προβλήματα επισημαίνει ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Τοπική Κοινότητα Καλλίου – Απόστολος Γεροδήμος
«Στηρίξαμε τη Δημοτική Αρχή, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα»
 
«Η Δημοτική Αρχή έδωσε πολύ σημασία στην καθαριότητα και άφησε πίσω όλα τα υπόλοιπα», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Τοπική Κοινότητας Καλλίου κ. Απόστολος Γεροδήμος. Φανερά προβληματισμένος με την πορεία όχι μόνο των έργων αλλά και των καθημερινών προβλημάτων, επισημαίνει πως η Δημοτική Αρχή στηρίχθηκε όμως από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, ειδικά στα μικρά χωριά. Σε ότι αφορά τα έργα, ξεκαθαρίζει πως από τα Τεχνικά Προγράμματα του 2011 και του 2012 δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα κι έτσι αναγκαστικά θα μεταφέρει τα ίδια το 2013. «Ας γίνουν τα παλίά και βλέπουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως στα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα είχε εντάξει την ύδρευση προς το νεκροταφείο, την κατασκευή κάποιων τοιχίων και μαντρότοιχων, την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και κάποιες τσιμεντοστρώσεις. Τέλος εστιάζει στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα – τους δρόμους – τονίζοντας πως δεν γίνονται συχνές συντηρήσεις, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, όπως θα έπρεπε και όπως γίνονταν παλαιότερα.
Τοπική Κοινότητα Καρουτών – Γιάννης Μούρτος
«Είναι η πιο στάσιμη περίοδος για τις Καρούτες»
Έντονη δυσφορία που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης για τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο χωριό εκφράζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών κ. Μούρτος, ο οποίος σημειωτέον έχει εκλεγεί με τον κ. Καπεντζώνη.
«Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Είναι η πιο στάσιμη περίοδος για τις Καρούτες. Να φανταστείτε υπάρχει ένας πυροσβεστικός κρουνός που είναι σπασμένος δυο ολόκληρα χρόνια. Η Πυροσβεστική έχει κάνει δυο έγγραφα στο δήμο, αλλά δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. Τα έργα που προτείνουμε το 2013 είναι τις τάξης των 2.800 ευρώ που δικαιούμαστε και αφορούν κυρίως τοίχους αντιστήριξης και γεφυράκια για αντιπλημμυρική προστασία. Το μεγάλο πρόβλημα του χωριού είναι η έλλειψη νερού που το καλοκαίρι γίνεται δραματική. Το πρόβλημα αυτό προσπάθησε να μας το λύσει η εταιρεία S&B, όπου μας χρηματοδότησε και κατασκεύασε έργο με δίκτυο ύδρευσης, ώστε να παίρνουμε νερό από τη λίμνη. Ωστόσο ο Δήμαρχος δεν μας ενέκρινε το κόστος να παίρνουμε νερό από την ΕΥΔΑΠ. Παρά το έργο που έγινε το νερό το κουβαλάει με υδροφόρες η S&B. Μάλιστα ένα μικρό διάστημα επιχείρησε να μας το φέρνει ο δήμος με τις δικές του υδροφόρες, αλλά μετά από λίγο μας είπαν ότι δεν έχουν καύσιμα. Η S&B μας έφτιαξε και το σχολείο μας. Ακόμη και όταν αποκλειόμαστε από τις καιρικές συνθήκες η S&B μας ανοίγει το δρόμο. Ο δήμος δε μας στέλνει ούτε ένα μηχάνημα. Στο μοναδικό πράγμα που ανταποκρίνονται άμεσα είναι στην καθαριότητα. Να σας πω δε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης του κέντρου των Καρούτων η οποία είναι δωρεά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρδενίτσα στο δήμο. Την έστειλαν στη Νομαρχία όπου και εντάχθηκε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο με πρώτο ποσό 50.000, ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν γύρω στις 160.000 ευρώ. Με την αλλαγή σε περιφέρεια απεντάχθηκε γιατί δεν ήταν δημοπρατημένο και τη δώσαμε στο Δήμαρχο, όμως από τότε αγνοείται η τύχη της. Οι συγχωριανοί μου τα παράπονα τα κάνουν σε εμένα και έχουν δίκιο, γιατί το Δήμαρχο δεν τον βρίσκουν. Στην αρχή πήγαινε λίγο στο γραφείο του, αλλά τώρα δεν υπάρχει», καταλήγει ο κ. Μούρτος.
Τοπική Κοινότητα Διακοπίου – Γεώργιος Ξηρομάμος
«Μέχρι πρότινος δείχναμε επιείκεια λόγω κρίσης. Πλέον όμως θα αρχίσουμε να απαιτούμε»
 
Με απόλυτη επιείκεια αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος τη Δημοτική Αρχή ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών κ. Γεώργιος Ξηρομάμος, λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει από εδώ και πέρα οι απαιτήσεις θα αυξηθούν και θα διεκδικήσει ότι δικαιούται για το χωριό του.
«Δυστυχώς από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, δεν υλοποιήθηκε κανένα απολύτως έργο αν και είχαμε βάλει ένα πολύ σημαντικό, την αντικατάσταση κάποιων κομματιών του δικτύου ύδρευσης το οποίο είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες. Το 2012 ευτυχώς άρχισε να υλοποιείται το έργο, ξεκίνησαν να γίνονται οι σχετικές εργασίες και να γίνεται κομμάτι – κομμάτι η αντικατάσταση. Ένα άλλο έργο που ξεκίνησε μέσα στο 2012 ήταν η διάνοιξη ενός δρόμου στο χωριό, ωστόσο έμεινε εκτός υλοποίησης η επέκταση του δημοτικού φωτισμού από τη συνοικία Τσονάκα μέχρι το κοιμητήριο, όπου υπάρχουν πολλές επικίνδυνες στροφές, και θεωρώ τον φωτισμό εκεί τελείως απαραίτητο. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Διακοπίου το οποίο σαφώς και δεν μπορεί να λυθεί μέσω ΣΑΤΑ γιατί παίρνουμε λίγα χρήματα, είναι ο δημοτικός δρόμος, όπου μετά τον σεισμό στο Μοναστηράκι σημειώνονται συνεχώς κατολισθήσεις. Ήδη ο δήμος έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να ετοιμάσουμε τη μελέτη, ενώ κατόπιν θα προσπαθήσουμε να βρούμε και τα κονδύλια που απαιτούνται για να διορθωθεί η κατάσταση. Δυστυχώς οι πρόχειρη λύση της επιχωμάτωσης δεν βοήθησε πολύ, αφού μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τις βροχές έγινε πάλι κατάπτωση βραχών. Σε γενικές γραμμές βάζω προτεραιότητα σε έργα ουσίας και υποδομών όπως τον αγωγό των ομβρίων υδάτων, τσιμεντοστρώσεις και φυσικά το δίκτυο ύδρευσης το οποίο είναι το σημαντικότερο.
Μέχρι πρότινος δείχναμε επιείκεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τη στιγμή όμως που ο Δήμος πάει καλά πλέον, οι απαιτήσεις μας φυσικά και θα αυξηθούν, ζητώντας πρώτα απ’ όλα τη ΣΑΤΑ που δικαιούμαστε στο ακέραιο, ώστε να γίνουν πράγματα προς όφελος του χωριού. Από τη στιγμή λοιπόν που έχει λυθεί το οικονομικό πρόβλημα που ήταν μεγάλο αγκάθι, θα προχωρήσουμε πιστεύω με καλύτερες συνθήκες. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα πιστεύω ότι τα πάμε αρκετά καλά, το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ήμαστε ένα ημιορεινό χωριό κι έτσι δεν υπάρχουν σταθερές ημέρες που έρχονται οι εργάτες του Δήμου. Η ανταπόκριση του Δημάρχου είναι ικανοποιητική, απλά κάποιες φορές να χρειάστηκε να επιμείνω περισσότερο σε ορισμένα θέματα μέχρι να υλοποιηθούν.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως ο Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και όχι αποσπασματικά. Μπορεί οι παραλιακές περιοχές να έχουν περισσότερο κόσμο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ορεινούς όγκους που έχουν ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα. Πρέπει να φροντίζονται και οι άνθρωποι των ορεινών χωριών και να μην παραμελούνται», αναφέρει ο κ. Ξηρομάμος.
Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων
 
Τοπική Κοινότητα Αρτοτίνας – Βασίλης Κάππας
«Είναι ο 3ος χρόνος που διανύουμε και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ»
 
Δυσαρεστημένος από την πορεία των έργων εμφανίζεται όμως και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτίνας κ. Βασίλης Κάππας ο οποίος τονίζει πως δυστυχώς από τα έργα που είχε οραματιστεί να υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όπως ο ίδιος τονίζει, δυστυχώς δεν έχουν πέσει καθόλου χρήματα στο χωριό, και το μόνο που έχει γίνει από την αρχή της θητείας είναι μία τσιμεντόστρωση η οποία στοίχησε ελάχιστα χρήματα. «Ενοχλώ συνεχώς το δήμαρχο αλλά μου λέει πάντα «θα» και ότι δεν υπάρχουν χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο κ. Κάππας είναι ευχαριστημένος με τη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά την καθημερινότητα, ωστόσο σε ότι έχει σχέση με τα έργα τονίζει πως διανύετε ο 3ος χρόνος και δεν έχει πάρει το χωριό ούτε ένα ευρώ. Κλείνοντας ξεκαθαρίζει πως θεωρεί αναγκαίο να πέσουν έστω και λίγα χρήματα στις Κοινότητες. Να σημειώσουμε πως ο κ. Κάππας θα εντάξει στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων και κάποια έργα οδοποιίας για την τοποθέτηση τοίχων αντιστήριξης και προστατευτικών μπαρών.
Τοπική Κοινότητα Ζοριάνου – Θανάσης Ανδρεόπουλος
«Υπάρχουν προβλήματα και στα έργα και στην καθημερινότητα»
Μέτρια χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζοριάνου κ. Θανάσης Ανδρεόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχουν προβλήματα τόσο στην υλοποίηση έργων όσο και στα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, ωστόσο επισημαίνει πως η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεόπουλο το 2011 δεν έγινε απολύτως κανένα έργο, το 2012 εγκαταστάθηκε μια δεξαμενή που είχε αγοραστεί από τον πρώην δήμο Βαρδουσίων, καθώς και κάποιες ασφαλτοστρώσεις, και αυτό έργο συνεχιζόμενο από την προηγούμενη καποδιστριακή Δημοτική Αρχή. Για το 2013 πάντως, προγραμματίζει την ένταξη δύο τσιμεντοστρώσεων και μίας ασφαλτόστρωση γηπέδου.
Τοπική Κοινότητα Πενταγιών – Κωνσταντίνος Αρμυρός
«Έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα και έχουμε άψογη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή»
 
«Λειτουργούμε άψογα στην καθημερινότητα και από θέμα έργων δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα», τονίζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πενταγιών κ. Κωνσταντίνος Αρμυρός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το 2011 είχαν εντάξει ένα αποστραγγιστικό έργο προϋπολογισμού 8.500 ευρώ, το οποίο τελικά δεν προχώρησε γιατί έλλειπαν κάποιες μελέτες. Ωστόσο μέσα στον ίδιο χρόνο έγιναν κάποιες συντηρήσεις δρόμων και ποιμνιοστασίων. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 καθώς και στο φετινό τοποθετήθηκε μόνο το έργο της αποστράγγισης θεωρώντας όλοι οι σύμβουλοι πως είναι το σημαντικότερο και πρέπει να ολοκληρωθεί. Σχολιάζοντας την καθημερινότητα στο χωριό ο κ. Αρμυρός τόνισε πως είναι όλα άψογα και ότι πρόβλημα προκύπτει λύνεται με το πρώτο τηλεφώνημα.
Τοπική Κοινότητα Κροκυλείου – Δημήτρης Μπαρμπούτης
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Δημοτικής Αρχής κι έτσι προσπαθούμε να μην φέρνουμε το Δήμο σε πιο δύσκολη θέση»
 
Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Τοπική Κοινότητας Κροκυλείου κ. Δημήτρης Μπαρμπούτης, επισημαίνει πως είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι και κατ’ επέκταση και ο Δήμος Δωρίδας, κι έτσι προσπαθεί να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τη Δημοτική Αρχή. Ο Πρόεδρος του Κροκυλείου εστιάζει στην άριστη συνεργασία που έχει με το Δήμο στα καθημερινά προβλήματα, αναφέροντας πως όλα «δουλεύουν ρολόι» από την καθαριότητα μέχρι τον φωτισμό. «Χρειάζεται θέληση και υπομονή και αφού υπάρχει διάθεση και από το Δήμαρχο και από τους Αντιδημάρχους, όλα θα γίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο κομμάτι των έργων τώρα, επισημαίνει πως έχουν γίνει κάποια σημαντικά όπως η αποχέτευση και η εσωτερική οδοποιία που ταλάνιζε χρόνια το χωριό, καθώς και κάποιες μικρές παρεμβάσεις. Για τα υπολειπόμενα έργα τονίζει πως υπάρχει ρητή δέσμευση από τη Δημοτική Αρχή, ότι θα γίνουν. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013, ο κ. Μπαρμπούτης αναμένεται να εντάξει την επισκευή του μαντρότοιχου και την τοποθέτηση κάγκελων στο μνημείο Μακρυγιάννη, κάποιες πλακοστρώσεις, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, την επισκευή του αγροτικού ιατρείου και την περίφραξη του γηπέδου. Κλείνοντας επεσήμανε πως για ένα ορεινό χωριό όπως το Κροκύλειο, υπάρχει άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως οι εκχιονισμοί, οι κατολισθήσεις και οι καθαρισμοί δρόμων.
Τοπική Κοινότητα Τριστένου – Δημήτρης Νικολέτος
«Η συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή είναι καλή, έχουμε όμως πολλά προβλήματα στο χωριό»
 
Ένα και μοναδικό αλλά πολύ σημαντικό έργο, θέτει ως προτεραιότητα για το χωριό του, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τριστένου κ. Δημήτρης Νικολέτος. Πρόκειται για τον παλιό δρόμο του χωριού ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα όμβρια ύδατα που λιμνάζουν. «Ο δρόμος δεν περπατιέται πλέον, χρειάζεται συντήρηση και επισκευή», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 εκτός από τον δρόμο που δεν έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα προτείνει προς ένταξη και τη επισκευή της βρύσης του χωριού, η οποία έχει βουλώσει και χρειάζεται κάποιες εργασίες για να βγαίνει το νερό σωστά. Στα καθημερινά προβλήματα από την άλλη μεριά, ο κ. Νικολέτος υποστηρίζει πως υπάρχει καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, και οι μόνη εργασία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι ο καθαρισμός της δεξαμενής του χωριού.
Τοπική Κοινότητα Κερασιάς – Νικηφόρος Γκάνος
«Χρειάζονται κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά»
 
«Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα θίγει στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς κ. Νικηφόρος Γκάνος, ο οποίος επισημαίνει πως δεν δίνεται από κανέναν πλέον κίνητρο σε αυτές τις δύσκολες για την οικονομία εποχές, να γυρίσουν οι νέοι πίσω στα χωριά τους.
«Η καθημερινότητα στο χωριό δεν είναι καλή. Πώς να ζήσει ένας νέος πλέον στην Κερασιά, όταν δεν του δίνεται από κανέναν, κάποιο κίνητρο. Το να βρεθούν φόρμουλες για να αναπτυχθούν τα χωριά είναι το σημαντικότερο όλων. Οι νέοι θέλουν να γυρίσουν πίσω και δεν μπορούν.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 είχαμε εντάξει κάποια κομμάτια της εσωτερικής οδοποιίας καθώς και την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Μέχρι το 2012 είχαν υλοποιηθεί κάποια κομμάτια των δύο αυτών έργων, κι έτσι στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, θα βάλουμε τα υπόλοιπα των δύο αυτών έργων αφού πρόκειται για επείγοντα θέματα λόγω των κατολισθήσεων.
Αναφορικά με τη συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή είμαι ευχαριστημένος, κρατάνε πάντα τους δρόμους ανοιχτούς και σε θέματα καθαριότητας δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Τέλος θέλω να επισημάνω πως η ορεινή Δωρίδα είναι δύσκολος τόπος και χρειάζεται ειδική μεταχείριση», αναφέρει ο κ. Γκάνος
Τοπική Κοινότητα Αλποχωρίου – Παναγιώτης Μπρούμας
 
«Είμαστε ξεχασμένοι εμείς  εδώ»
Την δυσαρέσκεια του τόσο για τα έργα όσο και την καθημερινότητα εκφράζει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλποχωρίου κ. Παναγιώτης Μπρούμας.
«Συνολικά παίρνουμε σαν κοινότητα 3.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα κι έτσι δεν είμαστε θέση να ζητάμε πολλά πράγματα. Τόσο το 2011 όσο ΚΑΙ ΤΟ 2012 έβαλα στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα ίδια έργα. Την επιδιόρθωση του δρόμου και του υδραγωγείου. Ωστόσο δεν έγινε κανένα από αυτά κι έτσι το 2013 θα προτείνω τα ίδια μέχρι να υλοποιηθούν, αν και δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για φέτος. Δεν βλέπω να γίνεται τίποτα πάλι.
Στην καθημερινότητα από την άλλη, σε μέρες κακοκαιρίες, όπως η εποχή που διανύουμε είμαστε ξεχασμένοι εμείς. Έναν ξενώνα είχαμε και ο δήμος τον παράτησε. Δυστυχώς τα προβλήματα μας είναι πάντα τα ίδια και ποτέ δεν λύνονται. Και τώρα είμαστε ξεχασμένοι και επί νομαρχίας πάλι τα ίδια είχαμε. Δεν αλλάζει τίποτα», τονίζει ο κ. Μπρούμας .
Από την orafok.gr
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: