Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ηχηρό «όχι» των Ιταλών στη γερμανικής έμπνευσης μονομερή λιτότητα

03/03/2013

To Ιταλικό τσουνάμι σαρώνει την Ευρωζώνη

Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
02-03-2013

Το ηχηρό «όχι» των Ιταλών στη γερμανικής έμπνευσης μονομερή λιτότητα, που επιβλήθηκε σε μια μεγάλη ομάδα χωρών της Ευρωζώνης, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία οικονομικής ενοποίησης και να οδηγήσει σε μια χρονική χαλάρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Οι Ιταλοί ψηφοφόροι μίλησαν και είπαν αυτό που σκέφτονται σήμερα οι πολίτες όλων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, δηλαδή ότι δεν πάει άλλο. Αυτό που κάνει τη διαφορά και δρομολογεί εξελίξεις είναι το ειδικό βάρος της Ιταλίας, που είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης και επιπλέον ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας.
Στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, επισήμως υποστηρίζουν ότι στην ουσία το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν αλλάζει τίποτα και πως η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή, δηλαδή μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση. Ωστόσο, η ανησυχία στα ψηλά κλιμάκια είναι διάχυτη τις τελευταίες μέρες, γιατί, πέρα από τον κίνδυνο νέας αναταραχής στην Ευρωζώνη σε περίπτωση ακυβερνησίας στην Ιταλία, πληθαίνουν οι φωνές κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων που ασκούν πλέον δημόσια κριτική τόσο στην Επιτροπή όσο και σ’ εκείνους που βρίσκονται πίσω της.

Μουδιασμένες αντιδράσεις
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το χαρακτήρισε σαφέστατο μήνυμα των πολιτών κατά της συνταγής της μονομερούς λιτότητας, η οποία δεν λειτουργεί, όπως είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την ισχυρή ψήφο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και να τη συνδυάσουμε με μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
Ο πρώην πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε μετά τις εκλογές στην Ιταλία ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «βουνό αβεβαιότητας», ενώ προειδοποίησε ότι εάν δεν βρεθεί λύση και οι Ιταλοί εγκαταλείψουν μονομερώς την πολική που ακολουθείται σήμερα, το πρόβλημα θα γενικευτεί στο σύνολο της Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δεν έχει θορυβήσει μόνο τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά και τις κυβερνήσεις των άλλων μνημονιακών και γενικότερα δημοσιονομικά προβληματικών χωρών, οι οποίες η μία μετά την άλλη προβάλλουν αιτήματα για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ώστε να συνδυαστεί με μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι εάν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής, ένας νέος Μπέπε Γκρίλο θα ξεπροβάλλει μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός Πέντρο Κοέλιο εμφανίστηκε δημόσια να ζητάει έναν ακόμη χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Η ύφεση βαθαίνει –μάλιστα αναθεωρήθηκε πριν από λίγες μέρες από το 1% στο 2% για φέτος– και είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες, εάν δεν χαλαρώσει η δημοσιονομική προσπάθεια, θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο.
Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι βλέπει το έλλειμμα να αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Κομισιόν εκτιμά ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα το 2013 θα φτάσει από το 6,7% του ΑΕΠ το 2012 στο 7,9%, αντί για 4,3%. Κι αυτός ζητάει έναν επιπλέον χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί αδυνατεί λόγω της λαϊκής κατακραυγής να λάβει πρόσθετα μέτρα.
Στην Ιρλανδία ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, ενώπιον της έκρηξης της φτώχειας στο 30% του πληθυσμού και στο 38% στους νέους κάτω των 18 ετών, αδυνατεί επίσης να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος, το οποίο το 2012 ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ και φέτος εκτιμάται ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή πολύ μακριά από τη δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.
Στη Γαλλία ο Φανσουά Ολάντ και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προανήγγειλαν ήδη ότι θα χρειαστούν έναν επιπλέον χρόνο και δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα, θέτοντας το ζήτημα πρώτα στην Κομισιόν.

Ανατροπή σχεδιασμών
Οι παραπάνω εξελίξεις ανατρέπουν εντελώς τον αρχικό σχεδιασμό της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επιθυμούσε να πάει μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου με την υπάρχουσα κατάσταση, «πουλώντας» στους ψηφοφόρους το ότι έβαλε τάξη στην Ευρωζώνη. Το Βερολίνο τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, γιατί έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι για να αποφύγει μια γενικευμένη αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες, η Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσει με ταχύτητα σε διαφορετικά μέτωπα.
Κατ’ αρχάς, όπως τονίζουν, πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος σε όλες τις χώρες που βρίσκονται εκτός στόχων και δεν μπορούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα γιατί δεν τα αντέχουν οι πολίτες τους. Στη ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπεριληφθούν η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες, μαζί με την Πορτογαλία, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά υποχώρησης του ΑΕΠ, δηλαδή ύφεσης.
Πρέπει επίσης να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε κοινοτικό επίπεδο τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με το «πακέτο» των 120 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι με στόχο την αναχαίτιση της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, η οποία έχει φτάσει το 24% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και από 35% μέχρι 60% στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.
Τέλος, πρέπει να επιταχυνθεί η τραπεζική ενοποίηση, αλλά και η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, με βάση το σχέδιο των προέδρων των τεσσάρων κοινοτικών οργάνων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Εurogroup, η οποία, εκτός από την εναρμόνιση της κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, προβλέπει και τη σύσταση χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ, Freesunday.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: