Skip to content

Ασπασία Μανδρέκα: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ

28/09/2013

Ασπασία Μανδρέκα: Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας Άρθρο-παρέμβαση της Βουλευτού Φωκίδας στην εφημερίδα «Η Ώρα της Φωκίδας»

25-20611Aspasia1

.

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ

Εξαιτίας του τραγικού γεγονότος της δολοφονίας του νεαρού στο Κερατσίνι, κάτω από τις συνθήκες που όλοι πια γνωρίζουμε, τις τελευταίες μέρες τίθεται επιτακτικά και αναζητά λύση το ζήτημα της δράσης της Χρυσής Αυγής αλλά και εν γένει το ζήτημα της βίας στην Ελληνική κοινωνία.

Αυτονοήτως, τούτη την άσχημη για την πατρίδα στιγμή τα όργανα της πολιτείας, ολόκληρος ο πολιτικός κόσμο αλλά και σύμπασα την ελληνική κοινωνία ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.

Για να αντιληφθούμε το φαινόμενο αλλά και να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος θα πρέπει αρχικά να αναζητήσουμε τα αίτια δημιουργίας του.

Και μιλάω για φαινόμενο με εκτεταμένες, μάλιστα, διαστάσεις, διότι είναι σαφές ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί την κορύφωση μιας γενικότερης και από καιρό εκδηλωμένης συμπεριφοράς αποθράσυνσης, καταπάτησης δικαιωμάτων, και ακόμη χειρότερα, άσκησης βίας κατά συνανθρώπων μας εκ μέρους του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.
Οι προαναφερόμενες, δε, συμπεριφορές αποτελούν καίριο πλήγμα στη Δημοκρατία μας. Οι συμπεριφορές αυτές εκδηλούμενες από άτομα που έχουν χάσει κάθε μέτρο και κάθε όριο της ανθρωπιάς τους αποτελούν καταφανέστατες εκδηλώσεις παραβίασης του Δικαίου μας. Και όταν το Δίκαιο, η Δικαιοσύνη – υπό τη στενή αλλά και την ευρεία έννοια της – που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, πλήττεται συνακόλουθα η Δημοκρατία καταρρέει.
Τί φταίει, όμως, για αυτές τις συμπεριφορές αλλά και γιατί παρουσιάστηκε το φαινόμενο μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος να υποστηρίζει τον κομματικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής η οποία, φανερά και χωρίς ενδοιασμούς, υιοθετεί αυτές τις συμπεριφορές και εκφράζει ότι πιο διεφθαρμένο και αντιανθρώπινο, βαφτίζοντάς το ως «ανατροπή του συστήματος»; Γιατί πολλοί έλληνες υποστήριξαν ή, ακόμη χειρότερα συμμετείχαν, σε «δράσεις» του σχηματισμού της Χρυσής Αυγής όταν οι εκπρόσωποί της, εξ αρχής δήλωναν ότι δεν πιστεύουν στην Δημοκρατία και στις αρχές της;

Είναι ξεκάθαρη η πεποίθησή μου ότι στην Ελληνική κοινωνία η ηθική, η κοινωνική και η πολιτική κρίση προηγήθηκε, κατά πολύ, της εμφανισθείσας οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, από τη Μεταπολίτευση και μετά, η ελληνική κοινωνία έχασε τον προσανατολισμό της και επικράτησαν σε όλα τα επίπεδα της ζωής έννοιες όπως το συμφέρον, ο ατομισμός, ο υλισμός, η αποξένωση από τον συνάνθρωπο, σε συνδυασμό και με την γνωστή και άμεσα σχετιζόμενη πολιτική πρακτική όλων των από τότε Κυβερνήσεων η οποία λειτούργησε, είτε ως γενεσιουργός αιτία αυτών των συμπεριφορών, είτε απλά δημιούργησε τις συνθήκες επώασης και διατήρησης τους.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία ανέχθηκε όλα αυτά τα χρόνια διάφορες μορφές βίας που εκδηλώθηκαν εξαιτίας της αλλοτρίωσης και της εξ αυτής αποξένωσης από τον συνάνθρωπο. Η ελληνική κοινωνία, λοιπόν, ανέχθηκε τη βία μέσα από την κατάλυση, σε πολλές περιπτώσεις, της ισονομίας απέναντι σε όλους τους πολίτες. Ανέχθηκε τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια. Ανέχθηκε τη βία στα γήπεδα. Ανέχθηκε τη βία στους δρόμους….

Απόρροια των ανωτέρω ήταν η κοινωνία μας να κλονισθεί σοβαρά και κυρίως να κλονισθεί η πίστη μερίδας των Ελλήνων για το ότι η Ελληνική Πολιτεία μπορεί να προστατεύσει τη Δημοκρατία και την αρχή της Ισότητας των πολιτών. Κλονίσθηκαν οι Αρχές και οι Αξίες της Ελληνικής Παιδείας οι οποίες αποτέλεσαν για χιλιετίες πηγή φωτός για όλη την ανθρωπότητα.

Η κατάσταση, δε, αυτή, επιτάθηκε, όταν η οικονομική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της, αφού οι Έλληνες βρέθηκαν φτωχοί και η Ελλάδα διασυρμένη και ταπεινωμένη στον υπόλοιπο κόσμο.

Με όλα αυτά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να περιέλθει σε κρίση ταυτότητας, σε κρίση αυτοπροσδιορισμού, σε κρίση αναγνώρισης των θεμελιωδών στοιχείων της Ελληνικής ύπαρξης.

Τη στιγμή αυτή, λοιπόν, υπήρξαν Έλληνες οι οποίοι, θεωρώντας ότι οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας δεν πέτυχαν να στηρίξουν τις προσδοκίες τους, αποφάσισαν με βάση το θυμικό τους να στραφούν στην Χρυσή Αυγή. Οι περισσότεροι, μάλιστα από αυτούς, έκαναν αυτή την επιλογή χωρίς καν να γνωρίζουν τί εκπροσωπεί αυτή και τί επιδιώκουν οι εκπρόσωποί της.
Οι Χρυσαυγήτες οι οποίοι δηλώνουν ανενδοίαστα εντός της Βουλής ότι δεν ακολουθούν τους Νόμους και τους κανονισμούς της Συντεταγμένης Πολιτείας, ότι δεν ακολουθούν τους ορισμούς της ορθής λειτουργίας του Κοινοβουλευτισμού, υπόσχονται ότι θα «ανατρέψουν» το σύστημα. Ξεχύνονται στους δρόμους και προπηλακίζουν, σπάζουν τους πάγκους στις λαϊκές, αφαιρούν τα μικρόφωνα από εκλεγμένους από το λαό εκπροσώπους, εκφοβίζουν, μοιράζουν «ξύλο» και μαχαιρώνουν. Ένα νέο παλικάρι έχασε άδικα τη ζωή του και ποιός ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει αν η κατάσταση αυτή δεν σταματήσει εδώ και τώρα.

«Εξαπατηθήκαμε», λένε, οι περισσότεροι από τους οπαδούς τους…..
Ναι, όμως, μέχρι εδώ! Δεν μπορεί κανείς πια να επικαλείται την άγνοιά του. Τώρα όλοι ξέρουν…. Ως εδώ, λοιπόν, η αφέλεια των επιλογών κάποιων που αφαιρεί τις ζωές των συνανθρώπων τους.

Η μέρα της δολοφονίας του άτυχου νέου θα πρέπει να σημάνει το τέλος της αυταπάτης, το τέλος της απάτης του φασισμού.

Ας ανοίξουν σήμερα τα μάτια και τα αυτιά τους αυτοί που για οποιοδήποτε λόγο στήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την κτηνωδία. Ας σκεφτούν ότι αύριο….μπορεί να είναι αργά για το δικό τους παιδί… Και ας γνωρίζουν ότι κανένας δεν έχει μικρότερη ευθύνη από τον άλλον σε αυτό τον παραλογισμό.
Και η Πολιτεία, από την πλευρά της, τούτη την ώρα πρέπει να κάνει το καθήκον της. Τα όργανα της Δικαιοσύνης πρέπει να διερευνήσουν εξονυχιστικά όλες τις πλευρές, όλες οι πτυχές, όχι μόνο του τραγικού συμβάντος της δολοφονίας του νεαρού, αλλά και όλες τις άλλες υποθέσεις που έχουν τεθεί υπόψη της. Και έχει μεγάλη σημασία αυτό, ώστε όχι μόνο να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά να διερευνηθούν όλες οι συνιστώσες του θέματος και να αντιμετωπιστεί το κακό στη «ρίζα» του. Να αποδοθούν οι ευθύνες όπου κι αν αντιστοιχούν.

Περαιτέρω και γενικότερα, δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή καμία μορφή βίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Αλλά εδώ χρειάζεται η συναίνεση και η συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ας υιοθετηθεί, επιτέλους, μια πιο διαλεκτική προσέγγιση των πραγμάτων. Ας καταλάβουμε όλοι ότι δεν μετουσιώνονται και δεν εξαργυρώνονται τα πάντα σε πολιτικό όφελος.

Πρέπει, λοιπόν, ο Δημοκρατικός Πολιτικός κόσμος επιδεικνύονται στάση ευθύνης να αντιμετωπίσει από κοινού το φαινόμενο.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως Εθνικό και μάλιστα μεγάλο Εθνικό ζήτημα. Να το προσεγγίσουμε μέσα από διάλογο και θέληση με σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Πρέπει πάση θυσία να προστατέψουμε τη δημοκρατία μας  Ας στραφούμε πάλι στις αρχές μας, στις αξίες μας. Ας επιδιώξουμε μέσα από τη Δημοκρατία την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας.

Να δώσουμε τα ορθά πρότυπα στους νέους μας, Να ξαναδώσουμε την ελπίδα, όπου έχει χαθεί.

Αν όντως πιστεύουμε στη Δημοκρατία και στην Επιβίωση του Ελληνικού λαού αυτό πρέπει να γίνει.

Πηγή:  εφημερίδα -Η Ώρα της Φωκίδας-

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: