Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΥΔΑΠ ΦΩΚΙΔΑ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ – O Μπακογιάννης τι κάνει.?

08/10/2016

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 

.Αφροδ.Παπαθανάση

ΕΥΔΑΠ ΑΕ – ΦΩΚΙΔΑ και ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ 

Συζήτηση εκ νέου, αλλά με καθυστέρηση σημαντική, γίνεται περί αντισταθμιστικών και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ειδικά μετά την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο Υπερταμείο.

Υπήρξαν φήμες – ή πληροφορίες- ότι ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε οτι η κυβέρνηση σκέφτεται ή και συζητά την παροχή αντισταθμιστικών για τη λίμνη του Μόρνου.

Κατ αρχάς να ευχηθούμε πως οι φήμες – ή οι πληροφορίες – είναι ακριβείς και θετική εξέλιξη να υπάρξει σύντομα.

Αν όχι, η συζήτηση και το αίτημα σαφώς και θα πρέπει εκ νέου,
πιεστικά και συστηματικά από τους Αιρετούς να τεθεί, με κοινό μέτωπο και συνεργασία, ειδικά τώρα σύμφωνα και με τις νέες εξελίξεις.

Η όλη διαδικασία όμως, όπως από τον τύπο την παρακολουθώ, γεννά ερωτήματα και ίσως να πρέπει και εμείς στη Φωκίδα να σκεφτουμε λίγο ξανά πως λειτουργούμε,

:

 1. Γιατί με κοινοβουλευτικό έλεγχο – γραπτή ερώτηση ή επίκαιρη – τα κόμματα δεν ζητούν εδώ και δυό χρόνια επίσημη ενημέρωση.
 2. Γιατί ο Περιφερειάρχης εδώ και δύο χρόνια δεν έχει στα χέρια του μια μελέτη κόστους οφέλους – το ίδιο ισχύει και για τον προηγούμενο – βάση της οποίας θα συζητήσει με τα αρμόδια Υπουργεία το θέμα των αντισταθμιστικών.
 3. Γιατί οι οποίες συζητήσεις για το θέμα σέρνονται εδώ και τόσα χρόνια μεταξύ Δημοτικών Αρχών, Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και ΕΥΔΑΠ ΑΕ χωρίς να καταλήγουν πουθενά.
 4. Γιατί ενα τόσο σημαντικό θέμα το βλέπουμε ως «επικεφαλίδα» όταν αυτό λόγω νομοθετικών παρεμβάσεων προκύπτει, και
 5. Γιατί δεν μπορούμε, με κοινό μέτωπο, να έχουμε μιά συνεχή και συστηματική παρακολούθηση τόσο σημαντικών ζητημάτων.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω :

 1. Καλές οι επιστολές, οι συναντήσεις και οι θεσμικές ενημερώσεις, ναι, πρέπει να γίνονται.

Αλλά η χώρα δεν ζει κανονικές συνθήκες. Είμαστε εντός κρίσης, οι προτεραιότητες κυβερνήσεων και Βουλής έχουν προ πόλλου ξεπεράσει την παλιά λογική το να ασχοληθούν εκτενώς με περιφερειακά ζητήματα.

Τι μένει; Καθημερινή δουλεια, γραφείο γραφείο, με διευθυντές μονάδων υπουργείων – που μπορούν να προτείνουν νομοθετικές λύσεις – με γενικούς γραμματείς που έχουν τον σχεδιασμό και μετά έρχονται οι Υπουργοί με την πολιτική ευθύνη. Οι οποίοι Υπουργοί, λόγω και συνθηκών αλλάζουν και γρήγορα.

Δηλαδή, θα μπορούσαμε, ως Νομός,  ολα αυτά τα χρόνια να είχαμε τουλάχιστον κερδίσει τη νομική βάση των διεκδικήσεων μας. Μέτα η πολιτική απόφαση θα έρχονταν πιο γρήγορα.

Το ανάλογο έγινε με το τέλος υπέρ των δήμων από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Καταθέσαμε στην πολιτική ηγεσία δεδομένες, νομοθετικά  τεκμηριωμένες προτάσεις, αφού συνεργασθήκαμε επί μήνες με τις διεύθυνσεις των αρμόδιων Υπουργειων και υπήρξε έτσι βάση συζήτησης και απόφασης.

Στο γιατί δεν προλάβαμε να κάνουμε το ανάλογο για ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αν και συζητούσαμε ταυτοχρόνα και για το θέμα των αντισταθμιστικών και για την Α5 και για το έργο του Βιολογικού Λιδωρικίου, οφείλεται – και μόνο – και στο ότι κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

 1. Και τι ωραία θα ήταν αν υπήρχε μια κοινή αποφαση των Δημοτικών Συμβουλίων όπως και του Περιφερειακού επί του θέματος. Με σαφήνεια και τεκμηρίωση.

Και δυό ακόμη ερωτήσεις για όσους θεωρούν το θέμα εύκολο βάση και μόνο καλών προθέσεων.

 1. Από ποιούς κωδικούς του Κρατικού Προϋπολογισμού θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα ο κ. Κουρουμπλής, την στιγμή που μισθοί και συντάξεις πληρώνονται εφόσον μαζεύονται ταμειακά διαθέσιμα – από όπου και αν μπορούν – στην Τράπεζα της Ελλάδας. Υπάρχει κάπου κάποιος κρυφός κουμπάρας που θα μας δώσει τα χρηματα;
 2. Ποιούς θα επιβαρύνει ή από ποιους θα στερήσει τα χρήματα το οποίο Υπουργείο και ο όποιος Υπουργός για να δώσει τα αντισταθμιστικά; Θα βάλουν νέο φόρο; Θα περιορισθεί ισοδύναμα κάποια άλλη δημόσια δαπάνη;

Άρα η διεκδίκηση θέλει και πλαίσιο το οποίο πιθανόν να αγγίζει και άλλους Νομούς.

Τι πιστεύω :

Α. Πως το θέμα των αντισταθμιστικών θα πρέπει να αφορά :

 1. Μεταφορα ποσοστού περιβαλλοντικού τέλους σε ΟΤΑ.
 2. Διακριτές, μηδενικές σχεδόν τιμές χρήσης.
 3. Πρόβλεψη -υπό όρους ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και επάρκειας- για παροχή με σχεδόν μηδενικές τιμές και τέλη για άρδευση, πχ. Ελαιώνα Άμφισσας
 4. Ανταποδοτικά μέτρα και έργα ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Β. Ποιός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη παροχής των αντισταθμιστικων:

Σαφώς και μόνο η ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να προκαλέσει νέο οριζόντιο δημόσιο φόρο ή να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ.Πως μπορεί τώρα να γίνει αυτο;

 1. Μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που η διαβούλευση της οποίας τελείωσε 01/09/2016  και αφορά την » Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του”.

Εδώ – και δημόσια έχω καταθέσει σχετική πρόταση στις 26/08/2016 –

θα μπορούσαν να συμπεριληφθουν προβλέψεις, υποχρέωσεις του “Πάροχου” ΕΥΔΑΠ ΑΕ και των πιθανών συνεργατικών σχημάτων αυτής, απέναντι στις περιοχές – άρα και στη Φωκίδα –  που επί δεκαετίες έχουν βάρη περιορισμών λόγω των ταμιευτήρων.

 1. Ειδικά, υπάρχει πρόβλεψη στην ΚΥΑ που αφορά την είσπραξη περιβαλλοντικού τέλους από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος από τους τελικούς χρήστες που αποδίδεται από τους παρόχους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, σε Ειδικό Λογαριασμό.

2.1. Προτείνω, πως θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση, με νέα πάραγραφο που να προβλέπει τη μεταφορά ποσοστού του τέλους αυτού, από ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε ειδικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ που βρίσκονται στους νομούς, που έχουμε ήδη περιγράψει και η κατασκευή των ταμιευτήρων και οι περιορισμοί αυτών έχει ουσιαστική επίδραση στην αναπτυξιακή τους διαδικασία.

2.2. Το σχέδιο ΚΥΑ επιτρέπει τις εξαιρέσεις στα περιβαλλοντικά τέλη, προτείνω να προστεθεί και πρόβλεψη εξαίρεσης και για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων.

2.3. Το σχέδιο ΚΥΑ προβλέπει “Γενικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ύδατος για αγροτική χρήση”.

Προτείνω, να προστεθεί ρητή πρόβλεψη σπου επιτρέπει εξαίρεση από τα περιβαλλοντικά τέλη -και τιμές υπηρεσίων άρδευσης σχεδόν μηδενικές- σε αγροτικές περιοχές, που ασκούν ορθές πρακτικές διαχείρισης των υδάτων και αφορούν ΟΤΑ που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την κατασκευή των ταμιευτήρων. Πρεπει να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για άρδευση -όταν τα σχέδια διαχείρισης και τα διαθέσιμα κυβικά της λίμνης Μόρνου επιτρέπουν σε αρδευτικό Ελαιώνα Αμφισσας.

2.4. Επίσης, έχω προτεινει ότι θα μπορούσε να προστεθεί νέο άρθρο στο σχέδιο ΚΥΑ, που να προβλέπει τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ απέναντι στους νομούς και τους ΟΤΑ στους οποίους βρίσκονται οι ταμιευτήρες της, υποχρέωσεις που θα καλείται να καλύψει με δικά της κεφάλαια και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αυτοδιοικητικές Αρχές, όπως:

2.4.1. Τη χρηματοδότησης εκπόνησης ειδικού χωροταξικού γύρω απο τους ταμιευτηρες νερού της ΕΥΔΑΠ, σε Ευήνο, Μόρνο, Υλίκη και Μαραθώνα.

2.4.2. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στην όποια μετοχική της σύνθεση, να καλύπτει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης εργων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική προστασία των ταμιευτηρων της και να μην μετακυλίει το κόστος αυτό στους ΟΤΑ.

2.4.3. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στην όποια μετοχική της σύνθεση, να παρέχει ένα ελάχιστο ανταποδοτικό αναπτυξιακό πακέτο στους ΟΤΑ, είτε με την παροχή Έργων Κοινής Ωφέλειας, είτε και με την εκπόνηση μελετών.

Εύχομαι να υπάρξουν ακόμη περισσότερες ή πιο ολοκληρωμένες σκέψεις και προτάσεις από αυτές που εγώ καταθέτω στο δημόσιο  δίαλογο. Πάμε να ζητήσουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας, όχι να «πουλήσουμε μικροκομματισμό» και προβολή.

Δ. Τι πρέπει ως Νομός Φωκίδας με την στήριξη της Περιφέρειας να καταθέσουμε.:

Κοινή Πρόταση.

Τεκμηριωμένη.

Βιώσιμη.

Με τις ελάχιστες επιπτώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο ή την δημόσια δαπάνη, ώστε η δική μας λύση να μην καθίσταται απαγορευτική λόγω επιπτώσεων.

Τέλος,

Ζητά ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος την θέση μας επί του θέματος.

Σε ότι με αφορά, την έχω ήδη δημόσια πει και υπηρετήσει, με αρθρογραφία, κατάθεση προτάσεων, καταθεση ερωτημάτων στον τύπο και μέσω κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με συναντήσεις και παρεμβάσεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: