Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για το αιολικά πάρκα, «Δεν θα περάσει κανένας από εδώ χωρίς να αφήσει αυτό που πρέπει στη τοπική κοινωνία» λέει ο Καπεντζώνης

30/03/2017

«Ναι μεν, αλλά…» για νέο αιολικό πάρκο στη Δωρίδα

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο νέος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ζέτος, ο οποίος έκανε μία μικρή ανάλυση για το που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, ποια θα είναι η ισχύ τους, ποιος θα είναι ο φορέας του έργου, αλλά και μέσω ποιας διαδρομής θα μπορεί κάποιος να φτάσει στο σημείο.Ο κ. Ζέτος στάθηκε επίσης και στο ποσό που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στην Τοπική Κοινότητα της Καλλιθέας από την εγκατάσταση του πάρκου, όπως προβλέπει ο νόμος, και το οποίο όπως είπε, βάσει και τον προεκτιμόμενων εσόδων της εταιρείας, υπολογίζεται στα 43.000 ευρώ.

Η θετική άποψη της Τοπικής Κοινότητας για την πραγματοποίηση του έργου οδήγησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργο Κουλούλα να δώσει τη συγκατάθεσή του και αυτός, δράττοντας την ευκαιρία όμως ρώτησε το δήμαρχο για το που βρίσκεται το θέμα του αιολικού πάρκου στην Ψαρομύτα, για το οποίο ο δήμος έχει ανάψει κόκκινο φως.
“Πήραμε ότι ζητήσαμε”
“Για το πάρκο στην Ψαρομύτα εμείς είπαμε όχι”, απάντησε ο δήμαρχος, εξηγώντας μάλιστα και το πως ο δήμος έκανε παράσταση όταν το θέμα συζητήθηκε στο αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας την άποψή του, και εν τέλει κερδίζοντας εκείνη τη στιγμή την υπόθεση. Όπως σημείωσε όμως, μετά από ένα μήνα το ίδιο όργανο της Περιφέρειας συνεδρίασε εκ νέου στη Λιβαδειά, με την ίδια σύνθεση, αλλάζοντας την απόφασή του. “Όταν θα έρθει η ώρα του έργου τότε εμείς θα είμαστε εκεί για να επιμείνουμε στην αρνητική απόφασή μας”, πρόσθεσε ο Γ. Καπεντζώνης, εξηγώντας πως δεν θα πρέπει να μπλέκονται οι δύο υποθέσεις. Γι’ αυτή μάλιστα που καλείται να γνωμοδοτήσει τώρα το σώμα υποστήριξε πως ο δήμος κάλεσε αρχικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε και κάποια αιτήματα προς την εταιρεία, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, προκειμένου να πάρει ότι περισσότερο μπορεί. Όπως είπε ο δήμαρχος το ποσό των 20.000 ευρώ που ζήτησε για κάθε χρόνο, κατέληξε τελικά να πέσει στα 15.000, διόλου άσχημα στην παρούσα φάση δηλαδή, ενώ πήρε και το “οκ” ώστε άμεσα να αποδοθεί στην περιοχή και ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο. “Αφού έχουμε όλα τα παραπάνω, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της ΤΚ, δεν έχουμε λόγο να πούμε όχι”, είπε καταλήγοντας το Γ. Καπεντζώνης.
Ένα συνολικό σχέδιο θα λύσει τα χέρια όλων
“Προφανώς και τα αντισταθμιστικά που δίνονται για την περιοχή και το δήμο είναι σημαντικά. Από τη στιγμή που και η κοινότητα λέει «ναι», τότε εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο», τόνισε ο Γιώργος Αρτινόπουλος, ο οποίος όμως παράλληλα έθεσε ένα ακόμα θέμα που έχει σχέση με τον τρόπο ανάπτυξης των συγκεκριμένων πάρκων στο δήμο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό χωροταξικό σχέδιο που θα αναφέρει για την κάθε περιοχή το πλάνο του θέλει ο δήμος να αναπτυχθεί, κάτι που εάν συμβεί τότε αυτού του είδους τα θέματα θα εναι λυμένα εκ των προτέρων.
«Μας δίνουν ψίχουλα»
Στο ότι τα έσοδα του δήμου από το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είναι υπερβολικά μικρά μπροστά στα έσοδα της εταιρείας, στάθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιωάννης Λάιος. Όπως είπε χαρακτηριστικά η εταιρεία θα έχει κάνει απόσβεση των εξόδων κατασκευής του έργου σε πέντε χρόνια, αποσπώντας για τα επόμενα 25 τεράστια κέρδη, που όμως δεν θα επιστρέφουν στους πολίτες. Αντιθέτως, όπως τόνισε ο κ. Λάιος, οι τελευταίοι θα είναι εκείνοι που θα καλούνται να πληρώνουν τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζει το πόσο που αγοράζει και στη συνέχεια πουλά η ΔΕΗ το ρεύμα. «Πρέπει να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση τα αντισταθμιστικά του δήμου από το έργο αυτό», παρατήρησε καταλήγοντας ο κ. Λάιος.
Στην τελευταία αναφορά περί του ποσοστού που γυρνά στο δήμο στάθηκε στη συνέχεια και ο Γ. Κουλούλας, καταθέτοντας όμως παράλληλα στο τραπέζι και έναν ακόμα προβληματισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η εταιρεία που σχεδιάζει το έργο είναι η ίδια με αυτή που έχει καταθέσει την αίτηση για τη θέση Ψαρομύτα, και η οποία όμως εκεί δεν έχει σεβαστεί την απόφαση του δήμου. «Είναι περίεργο όλο αυτό», σημείωσε ο κ. Κουλούλας, ο οποίος όμως και πάλι, και παρά τον προβληματισμό του, τόνισε πως αφού η κοινότητα απάντησε θετικά, τότε δεν μπορεί αυτός να πει το αντίθετο.
«Έκθετος ο Μπακογιάννης»
Τη στάση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη καυτηρίασε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως άλλα υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή του στο δήμο για το θέμα της Ψαρομύτας, κι άλλα τελικά έπραξε. Εστίασε και αυτός στο ότι το αίτημα για το νέο έργο κατατίθεται από την ίδια εταιρεία, που όμως δεν έχει λάβει υπόψιν της τη θέση του δήμου για την υπόθεση της Ψαρομύτας, ενώ τέλος έθεσε ένα γενικότερο θέμα για το πως θα πρέπει να παίρνονται αυτού του είδους οι αποφάσεις. Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου θα πρέπει οι αποφάσεις των κοινοτήτων να είναι δεσμευτικές και όχι γνωμοδοτικές, ενώ πρόσθεσε ακόμα πως και η όποια άποψη εκφράζεται από την εκάστοτε κοινότητα θα πρέπει να έχει παρθεί από την γενική της συνέλευση και όχι μόνο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους.
Στην μη τήρηση της δέσμευσης του Κώστα Μπακογιάνη στάθηκε και ένας κάτοικος της Καλλιθέας, δεν παρέλειψε όμως παράλληλα να ρωτήσει και το γιατί ο δήμος δεν παρέστη κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου της Περιφέρειας, όταν και τελικά πάρθηκε η θετική απόφαση για το έργο, με την αλλαγή της στάσης του. Την αρνητική του ψήφο για το θέμα κατέθεσε ο Αντώνης Γιαννόπουλος και ο Παναγιώτης Καλιαμπέτσος, ενώ τη θετική του, με ενστάσεις όμως, αιτιολόγησε ο Ιωάννης Μάμαλης.
Στο κλείσιμο της συζήτησης για το θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο Γιώργος Καπεντζώνης, εστιάζοντας για μία ακόμα φορά στο ότι η Κοινότητα έχει πάρει ομόφωνα θετική απόφαση για το θέμα του νέου πάρκου, το οποίο όπως συμπλήρωσε είναι εκτός των άλλων και μικρό. Δεν προσπέρασε τον προβληματισμό που κατατέθηκε για την εταιρεία και τη στάση της στην προηγούμενη υπόθεση, όμως ζήτησε από το σώμα να μην τις μπλέκει μεταξύ τους, καθώς τώρα, εκτός των άλλων, ικανοποιήθηκαν και όλα τα αιτήματα του δήμου. «Δεν θα περάσει κανένας από εδώ χωρίς να αφήσει αυτό που πρέπει στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο δήμαρχος καταλήγοντας, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως όταν έρθει η ώρα του έργου στην Ψαρομύτα ο ίδιος θα είναι εκεί για να υποστηρίξει τη θέση του δήμου. «Ελπίζω να είναι και άλλοι εκεί…», είπε μάλιστα με νόημα…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.